Blog

IYC Kruševo - jer tamo sve počinje!

Autor: Sanja Sisovic

Kruševo – mali grad u Makedoniji koji uglavnom prepoznajemo svi po tome što je čuveni Toše Proeski porijeklom odatle i što se tamo nalazi upravo muzej posvećen njemu. Uprkos tome, što se slažem sa tim da je Toše bio veliko ime u Makedoniji, meni je Kruševo ipak sinonim za nešto potpuno drugačije.

Moj prvi odlazak u Kruševo desio se u septembru 2014. godine, nakon što sam se prijavila za učešće na omladinskoj konferenciji koja se održavala upravo tamo.

Srijeda popodne, na autobuskoj stanici nalazim se sa Miletom i Markom, koji će biti moji saputnici na ovom putovanju. Više od 15 sati putovanja, ispunjenih smijehom, gubljenjem po Skoplju kao i neprestanim nesporazumima sa vozačima, bilo je potrebno da dođemo do Kruševa.

Bez želje da budem škrta na riječima, na momenat smo mislili da smo se izgubili i da smo greškom stigli na neku planinu koja ni u kom slučaju ne možete ugostiti događaj kao što je konferencija koja okuplja mlade iz preko 20 država?!

Sve sumnje nestaju kada smo ugledali dobroćudna i nasmijana lica domaćina ovog događaja. Odjednom, osjećate se kao kod kuće!

Iskreno, kad sam vidjela agendu pomislila sam da će dani trajati beskonačno i da nas očekuje more priče, prezentacija i formalnih druženja.

Moja očekivanja su bila u potpunosti pogrešna jer je svaki govornik do jednog bio FENOMENALAN, njihove priče, iskustva i savjeti pomogli su mi da kreiram sebi jasniju sliku šta želim a šta ne od svoje budućnosti.

 

 

 

 

Bavim se organizacijom događaja unazad par godina i uprkos mom pokušaju da pronađem manu u organizacionom dijelu – nije mi pošlo za rukom. Mislili su na svaki detalj, što je činilo da se osjetimo kao da vode računa o svakome od nas 50.

Čak su mislili i na to da probamo tradicionalni pečeni sir iz Kruševa u lokalnom restoranu, da obiđemo muzej i kroz igru i druženje saznamo najinteresantnije činjenice o gradiću.

Na kraju, kad pomislite da su savršeni oni vas okupe i pitaju za savjet šta unaprijediti!!

I što je najbolje od svega – sve što kažete i predložite njima zaista jeste važno i na tome rade što vidite idući put kad dođete. I da, imaju live stream i tweet wall!!

 

Teško je izdvojiti najbolji momenat, mnogo ih je. Fenomenalno je to što sam nakon konferencije smogla snage da se upustim u preduzetničke vode, podstaknuta pričom fenomenalnog Saše Cvetojevića. Fenomenalno je i to što sam prepoznala svoj cilj za narednih par godina kao i gdje želim biti sa svojih 30,40 godina.

Tim koji stoji iza konferencije dobar je i u tome da zaista bira najkvalitetnije i najbolje za učesnike. Najbolja stvar koju ponesete sa konferencije su prijatelji. I to oni za cijeli život. Mnogo je onih koji su za ovih tri godine koliko sam dio ove konferencije, na ovaj ili onaj način, postali dio mog života i mene.

Marko, Jasmina, Milan, Nataša, Biljana, Toše, Marija, Anelija, Nemanja, Elma, Senad i mnogi drugi. To su oni koji su dio mog života sad, oni sa kojima iz godine u godinu dijelim mnogo stvari a mjesto okupljanja je poznato – Kruševo!

 

Just for the record – Jasmina i Nataša su moje kontakt osobe broj 1 kad je problem oko projekata.

Pred rokove 24/7 smo na vezi – jer pravi prijatelj je tu u nevolji.

Jasmina i ja smo najbolji jarani za svadbena veselja u Krajini.

Ako ih upoznate ikada, znajte da imate vjerno rame za ljubavne jade :)

 

 

 

Milan je drugar koji pleše sa vama do jutra na festivalu na kojem radite i još pomaže – jer pravi prijatelj je tu u nevolji.

Istina, bio je skroz antipatičan na konferenciji. Nakon četiri dana u Kruševu, bilo je i suza na rastanku ali i mnogo zajedničkih momenata, projekata i druženja!

Milan i Senad razbili su sve predrasude o netrepeljivosti Srba i Bosanaca, jasno razbijajući svačije mišljenje o postojanju neke netolerancije. 

Kroz mnoštvo humora i istine, razgovaralo se uz bilijar o mnogo čemu na konferenciji. O ratu, o sukobima, o religiji, o različitostima. 

Značajno je to što se svi, iz koje god države bili, kojem se god Bogu molili ili ne, vratismo kući sa apsolutnim ubjeđenjem da razlike niti su postojale niti postoje. Mi ih stvaramo kada želimo da izvrnemo stavrnost. 

 

Marko je onaj drugar koji za svaki trenutak vašeg druženja ima situaciju iz Kruševa za koju će to povezati. Jer i njemu je Kruševo donijelo mnoštvo pravih prijatelja.

Nije baš ažuran da se javi na telefon nakon dugo godina, ali Bože moj – naćićete ga u Nikšiću ako vam treba. Kad se održava BedemFest - eto ga na druženje i da uskoči sa toplim duksom da se ne smrznete! 

Njega je put odveo u nekom drugom pravcu - u državnu službu! Ali to ga ne sprečava da se i dalje druži sa nama iz nevladinog sektora i da bude dio internacionalnog tima za pripremu #IYCKrusevo17

Krivac za tu grupu je BIG MAMA Biljana koju volite svake godine sve više i više jer je neko ko ne odustaje i ko će iz godine u godinu davati još više od maksimuma da sve to bude iznad onoga što se očekuje. Nema stresa i tenzije koja može ukloniti njen osmijeh!  :)

 

 

 

Kad se konferencija završi, shvatite da je zapravo nešto novo tek počelo. Da to što naučite tamo nije nešto što lako zaboravite.

 

 

 

Sa velikim imenima iz raznih oblasti tamo smo na TI i sve je usmjereno ka onima koji pređu kilometre da dođu!

Nakon svake konferencije sa sobom ponesem makar dva tri projekta koja su nastala uz partiju bilijara i makar pet puta više pouzdanih partnera za saradnju u budućnosti. Mnogo je još priča koje bih imala da ispričam i fotkica da podijelim. Ali biću sebična i čuvaću to za svoj krug ljudi iz Montane na Kruševu, a svima vama preporučujem da brže bolje počnete stvarati svoje priče, znanja i uspomene iz Kruševa! 

IYC Kruševo je teško pričati – to mora da se doživi, osjeti i zapamti!

Mnogo je razloga da se prijavite za učešće na konferenciji, a nijedan da to ne uradite. Iskren savjet perfekcioniste – kompjuter na ON i brzo na PRIJAVU. 

P.S. Kad se konferencija završi, smatrati ćete je svojom i nikad vam neće biti dovoljno da pođete samo jednom. A trajaće još makar 50 godina!